Engelsiz Bilişim - Bilişimle Engelleri Kaldırıyoruz…

KARANLIKTA DİYALOG PROJESİNE TÜRKİYE ENGELSİZ BİLİŞİM PLATFORMUNDAN ÖZEL ÖDÜL

Celal Bayar Üniversitesi’nin sekretaryasını yürüttüğü, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından, her yıl Türkiye’de engellilere yönelik yürütülen başarılı bilişim hizmetlerine verilen Engelsiz Bilişim Ödülleri 2015 sahiplerini buldu. Karanlıkta Dİyalog Projesi’ne Engelsiz Bilişim Jüri Özel Ödülü verildi.

res,m5 resim2

Deneyimsel bir sergi olarak 1988 Andreas Heinecke tarafından sosyal bir girişim olarak Almanya Frankfurt’ta ilk defa sergilenen Karanlıkta Diyalog, çığır açan, eşsiz ve daha önce hiç “görülmemiş” bir sergi olarak dünyada tanınmıştır. Ziyaretçilerini şehre özgü koku, ses, sıcaklık, doku ve ortam ile tasarlanmış İstanbul’un bir kısım kentsel deneyimlerini tümü karanlıkta olmak üzere yaşatmakta ve görme engellilerle ilgili farkındalığı artırmak üzere gerçekleşen Türkiye’deki çok önemli sosyal projelerin başında gelmektedir.

Sergiye gidenler, görme engelli rehberlerin yol göstericiliğinde, sadece elinde klasik beyaz bastonları ile karanlıkta İstanbul’u yaşatan ve iletişim engellerini aşmaya çalışan proje Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından özel ödüle layık görüldü. Engelsiz Bilişim 2015 Jüri Özel Ödülün takdimi 2 Ekim 2015 Günü İstanbul Temsilcilerimiz ve Karanlıkta Diyalog ekibi arasında bir kahvaltıda gerçekleşti. Kahvaltıya Karanlıkta Diyalog tarafından Proje Yöneticisi Ebru Sarıkaya ve Kurucu Hakan Elbir, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformundan ise Prof.Dr. Gonca Telli Yamamoto, Gönül Moroğlu, Levent Karadağ, Mustafa Özyürek Bahar Biçen Aras, Yavuz Örnek, Eda Telli hazır bulundular.

Karanlıkta Diyalogun yanında “Sessizlikte Diyalog” projelerinin yolda olduğunu haber veren Hakan Elbir, ödülünü alırken Türkiye’de konunun algılanması için çok çalıştıklarını belirtti. Ancak konunun yurt dışında genelde devlet tarafından desteklendiği halde Türkiye’de sadece sponsorlarla gerçekleştiğini sosyal devlet ilkesiyle buna yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizdi. Tüm rehberlerinin görme engelli olduğunu belirten Hakan Elbir bordrosunda engelli sayısı engelsiz sayısını geçen muhtemelen tek kurum olduklarını da ifade etti.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu İstanbul temsilciliğinden Prof. Dr. Gonca Telli Yamamoto ise Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu olarak ele aldıkları temel konunun “Bilişim” alanında engellilere destek ve toplumsal bilinçlenme olduğunu belirtti. Bu bağlamda insanların engelleri fark ederek aşması ve önyargılardan kurtulması için gerçekleştirilen bu projenin sürdürülmesinin platform açısından da önemli olduğunu söyledi. İstanbul temsilcilerinden Gönül Moroğlu ve Levent Karadağ’da Sosyal Girişimciliğin önemi üzerinde durdu ve bilişimin bu konuda en uygun alan olduğunu belirtti.

Tören de ayrıca jüri üyelikleri gerçekleştiren Mustafa Özyürek, Bahar Biçen Aras, Türkan Batur ve  Ercan Salman’ın plaketlerinin takdimi yapıldı.

resim1

resim4 resim6 resim3 resim7

Category: Genel