Engelsiz Bilişim - Bilişimle Engelleri Kaldırıyoruz…

Engelsiz Bilişim Günleri Sonuç Raporu

 

ENGELSİZ BİLİŞİM GÜNLERİ

ENGELSİZ YAŞAM FUARINA RENK KATTI

Celal Bayar Üniversitesi’nin sekretaryalığını yürüttüğü Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından düzenlenen “Engelsiz Bilişim Günleri” 1-4 Aralık 2011 tarihlerinde Engelsiz Yaşam Fuarı’nda gerçekleştirildi.

İstanbul Engelsiz Yaşam Fuarı 2011 Fuarın açılışına İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Muzaffer Saraç, Aile ve Sosyal İlişkiler Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetler Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, İBB Özürlüler Müdürü Bekir Köksal, İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürü Önal Ünaltekin, Sanatçı Metin Şentürk katıldı. Ayrıca Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyon Başkanı Cemal Merdan, İlçe Belediyeler, Engelli Dernekler ile çok sayıda özürlü ve özürlü yakını Engelsiz Yaşam Fuarına katıldı.

 

EYAF EXPO 2011 fuar açılış töreni İSÖM Gösteri Sanatları Topluluğu Mehteran Ekibinin ile Bayrampaşa Engelliler Merkezi’nin muhteşem gösterisiyle başladı.

 

“Engelsiz Bilişim Paneli”

Fuarın açılış töreninden sonra Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından düzenlenen “Engelsiz Bilişim Paneli” gerçekleştirildi.

Panel açılış konuşmaları Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu adına KMT Bilişim Proje Koordinatörü Serap BOZKURT, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan METİN, AK Parti MKYK Üyesi – Sosyal İşler Başkan Yardımcısı Mazhar BAĞLI tarafından yapıldı.

Açılış konuşmalarını takiben Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu sekretaryasını yürüten Celal Bayar Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Mehmet PAKDEMİRLİ’nin, Manisa Milletvekili Selçuk ÖZDAĞ’ın ve Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ’ın telgrafları katılımcılara okundu.

 

 

Ayhan METİN – Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı

Bilişimde tasarımları herkesin kullanımına uygun yapmazsanız, bir başkası bunu ya hiç kullanamıyor, ya zor kullanıyor ya da başkasına bağımlı hale geliyor. Örneğin web tasarımlarının bütün gurupların kullanacağı şekilde olması gerekmektedir. Tabi konu sadece web sayfasıyla sınırlı değil. Yakın zamanda Ankara’da Teknokamp Projesi gerçekleştirdik. Basit aletlerle engellilerin bilişim teknolojileriyle buluşmasını sağladık. Bu tarz projelerin desteklenmesi bizim açımızdan her zaman önemlidir. Özürlülerin özgürleşmesini sağlamak, esas hedef özgürleşmek, bağımsız hareket.

 

Mazhar BAĞLI  – AK Parti MKYK Üyesi – Sosyal İşler Başkan Yardımcısı

Bazı dezavantajlı duruma sahip olan insanlarımızın hem sistemin dışına itilmeleri hem de toplumsal hayatın içinde önemli birer aktör olarak hissetmelerini engelleyen bir yaklaşım vardı. Hükümetimiz yani AK Parti bu konuda bütün dezavantajlı kesimlerin bu pozisyonlarının giderilmesi için çok ciddi anlamda adımlar attı. Benim kişisel olarak bu konuda en çok heyecanlandığım 2008 yılında Türkiye’nin BM Engelli Hakları Sözleşmesini imzalamasıdır. Bundan sonra da konuyla ilgili olarak sizlerinde bildiği gibi anayasamızda bir pozitif ayrımcılığın gerçekleşmesi yönünde bir anayasal düzenleme yapıldı.

Şu konuda bizim açımızdan önemli yani AK Parti açısından, ben AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısıyım, Özürlüler Koordinasyon Merkezide bize bağlıdır, gerçekten biz bütün Türkiye’de var olan özürlülerle ilgili mutlak anlamda düzgün bir envanterin çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi bu konudaki rakamlar çok muhtelif.

Eğitimlerin daha iyi hale getirilmesi anlamında da buradaki bilişim alanında çalışan insanların bu konuda yeni proje sahibi olan insanların bize göstereceği yol gerçekten bu özürlü vatandaşlarımızın tekniği kullanmalarını kolaylaştıracak imkanlar üretecektir. Ben bu etkinliği düzenleyenlere gerçekten teşekkür ediyorum. Son derece heyecan verici bir etkinlik olacağına inanıyorum.

Oturum Başkanlığını Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent KARADAĞ’ın yaptığı panele Tüm İnternet Evleri Derneği Genel Başkanı Yusuf ANDİÇ, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Mustafa ÇAĞAN, MOBİSAD-Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Genel Sekreteri Abdullah Raşit GÜLHAN, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Yusuf KEMALOĞLU,  Türk Telekom Bireysel Pazarlama Direktörü Murat Altan VEZİROĞLU, CBÜ Öğretim Görevlisi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Mustafa Özhan KALAÇ  konuşmacı olarak katıldılar.


OTURUM BAŞKANI:
Levent KARADAĞ – Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

İnternetin son yıllardaki gelişimiyle ilgili bir bilgi vereceğim, yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki her kişiye uzaklığınız 4 kişi kadar uzaklıkta. Yani sosyal ağlarda 4 kişiye ulaşabiliyorsanız dünyadaki her kişiye ulaşabiliyormuşsunuz. Bu anlamda artık engellilerin bilişimden seslerini çok geniş kitlelere duyurabileceğini söyleyebiliriz.  Sonra istihdama gelince, artık bilişimle ilgili bir çok yeni meslek oldu. Diğer taraftan bilişim sayesinde bir çok işte artık evden yapılmaya başlandı. Bizler bu engelli insanlarımızı bu yeni istihdam alanlarına kaydırabiliriz. Böylece ekonomiye de katkı sağlayabiliriz.


Mustafa Özhan KALAÇ – CBÜ Öğretim Görevlisi – Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü

Engelli bireylerin bilişim hizmetlerinden yararlanmasında erişilebilirlik ve kullanılabilirlik bakımlarından ciddi sorunlar bulunmaktadır. Son yıllarda başta devlet kuruluşları olmak üzere üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörde ciddi çalışmalar olmakla birlikte henüz bu çalışmalar istenen seviyeye ulaşamamıştır. Mevcut sorunların giderilmesi için çözüm için mutlaka tüm kurumların ortak hareket etmesi gerekmektedir. İşte bu amaçla başlattığımız engelsiz bilişim çalışmalarıyla kurumlar arası işbirliğinin gelişmesine çalışılmaktadır. 25-27 Mayıs 2011 tarihlerinde Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz “Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu”, Haziran 2011’de Dünya Engelliler Vakfı ev sahipliğiyle İstanbul’da düzenlenen “1.Engelsiz Bilişim Toplantısı” ve Ağustos 2011’de TTNET ev sahipliğiyle İstanbul’da düzenlenen “2. Engelsiz Bilişim Toplantısı” sonrasında “Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu” nun kuruluş çalışmalarına başlanması kararı alınmıştır. Bu platform kurumlar arası işbirliğine güzel bir örnektir. Platformun sekreteryası Celal Bayar Üniversitesi tarafından yürütülmektedir. Engellilere yönelik bilişim hizmetlerinin iyileşmesi için platformumuzu destekleyen kurumlarla birlikte faaliyetlerimiz artarak devam edecektir. dedi.

 

 

Mustafa ÇAĞAN – Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı

Ben burada aslında hem Microsoft kimliğimle hem Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği kimliğimle hem de kendi kimliğimle bulunuyorum. Bilişim teknolojilerini kullanan bir kesim var. Ancak hiç kullanmayanda bir kesim var. Hiç kullanmayan kesime yönelik bir şeyler yapmak, onların hayata bağlanmasını sağlamak için biz ekran okuma programı değil ama basit bir portal yapıyoruz haberler, hava durumu raporu e-mail, chat ve öğrenme platformu içeriğinde olan. Şu anda bunu hazırladık. Çok yakında lansmanını yapacağız. Yapacak çok şeyimiz olduğunu görüyorum. Bunu birey olarak görüyorum. Şirketimiz olarak görüyorum. Sektör olarak görüyorum.  Ben her üç kimliğimlede her türlü iş birliğine ve desteğe hazırım.

 

 

Prof. Dr. Yusuf KEMALOĞLU – Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi 

Bilişim ve engelliler alanı son yıllarda oldukça gündemde ve bu konuda bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. İşitme engelliler Türkiye’de toplumsal açıdan en dışlanmış engelli gurubudur. İşitme engelliler toplumda çok mutsuz. İşitme engellilerin sadece %13 ü iş gücüne katılıyor. Sadece %04 ü üniversite mezunu. Burada uygun iletişim teknolojilerine ihtiyaç var. TİD çeviri/anlama sistemleri, alt yazı sistemleri, her türlü bilgiyi yazıya çeviren bilgilendirme sistemleri.

Bilişim için bütün engelli guruplarından daha fazla işitme engelliler uygun bir pazar uygun bir aday ve hatta bu alanda çalışabilecek en uygun kişiler elemanlar anlamına geliyor.

 

Abdullah Raşit GÜLHAN – MOBİSAD-Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Genel Sekreteri

Ben bugün burada iki kimliğimle burada bulunuyorum. Birinci kimliğim MOBİSAD Genel Sekreteri olarak buradayım, ikinci kimliğimde bu güzel ve güzide platforma destek veren Sinerjitürk Etkin İş ve Güç Birliği Platformu’nun kurucusu ve başkanıyım.  Engellilik ne demek? Engel ne demek? Bu salonda engelliler kimler? Ve ben yarın ne olacağım. Bu salonda engelsiz olan herkes potansiyel engelli.Bende dahil olmak üzere hepimiz bir gün engelli olabiliriz. Bugün burada yaptığımız çalışmalar aslında kendi geleceğimiz için yaptığımız çalışmalardır. Biz hiç kimseye farklı onlara bir yarar sağlayan bir çalışma yapmıyoruz. Biz kendimize bir çalışma yapıyoruz. O bakımdan bu çalışmaların böyle algılanması böyle düşünülmesi ve buna yönelik yapılması hepimiz için son derece önemli.

Engelli nüfus önemli bir sayıdadır. Bu sayının üretime mutlaka katılması üretimin içinde yer alması gerekiyor. Eğer üretimin içinde yer almıyorsa üretici olmayan sadece tüketici olan bir nüfus demektir. Bizim sektörümüz öyle bir sektör ki herkesi kolaylıkla kucaklayabilecek herkesi bağrına basabilecek ve herkesle birlikte ülkeye katkı sağlayabilecek bir sektör. Asıl olan bizim bu %15 i mümkün olduğunda üretici hale getirmemizdir. O zaman onlara da ülkemize de çok şey kazandırmış olacağız.

Telekomünikasyon sektörü bu alanda çok önemli işler yapmıştır. El birliğiyle çalışmanın gerekli olduğuna inanıyorum. Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu’nun yapacağı yeni çalıştaylar da  bunların yol haritasının nasıl çıkartılacağı konusunu çalışmamız gerektiğine inanıyorum.  Sizlerle birlikte bunu en doğru en verimli bir şekilde yapabileceğimize inanıyorum. Türkiye’nin elinde çok yetkin mühendisler var. Çok yetkin şirketler var. Biz bunların hepsini sadece Türkiye için değil dünya için yapabilecek güçteyiz.


Murat Altan VEZİROĞLU – Türk Telekom Bireysel Pazarlama Direktörü

Türk Telekom olarak yaklaşık 590 kadar engelli çalışanımız var. Türk Telekom olarak sosyal sorumluluk projelerimiz dahilinde örnek bir uygulama okulumuz var. Bu iş okul Türkiye’de bir ilk uygulama. Burada işitme engelliler, görme engelliler ve zihinsel engelliler için okul öncesi eğitim verilmekte. Vitamin programı da engelli öğrencilerin takip edebileceği bir müfredat olabilecektir. Web sitemizde engelliler için özel tasarımlar kullanılıyor. Görme engelliler için Braille alfabesinde yapılmış faturalarımız mevcut. Ayrıca yeni uygulamaya geçilen bir sistemle artık görme engelliler için özel sözleşmelerimiz mevcut. Sözleşme imzalamak için yanlarında birini getirmelerine gerek kalmıyor. Engellilere özel ev telefonu tarifemiz mevcut.

Engelli ürün geliştirmek için bir gönüllü ekip oluşturmak kararı aldık. Bu sayede engelli bireylerle daha fazla bir arada olarak ihtiyaçlarını daha doğru tespit edebileceğiz. Bunu engelliler için bilişim ürünleri geliştirme anlamında bir gönüllüler hareketi haline dönüştürmeyi başarabilirsek o zaman hep beraber çok daha başarılı olabiliriz. Bu konuda biz öncelikle daha önce hayata geçiremediğimiz işitme engellilerle ilgili projemizi daha anlamlı hale getirmeye çalışacağız.

 


Yusuf ANDİÇ –  Tüm İnternet Evleri Derneği Genel Başkanı

Engellilerin büyük bir kısmı yoksul ve işsiz. Her internet evinde en az bir bilgisayar engellilere hizmet verebilecek şekilde dizayn edilebilir. Bu yönde büyük illerden başlamak üzere çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Tabi bu sadece ticari internet evleri için değil kamuya ait internet erişim merkezlerinde de gündeme gelmelidir.

“Web Erişilebilirliği Eğitim Semineri”

 

Engelsiz Bilişim Günleri kapsamında “Web Erişilebilirliği Semineri” gerçekleştirildi. ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’ndaki görevinin yanında Web Erişilebilirlik Gurubu sorumlusu olan Mustafa DALCI’nın konuşmacı olduğu seminer katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Aynı zamanda Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu’nun web erişilebilirliği çalışmalarında da görevli olan Mustafa DALCI seminerde, engelli bireylerin web erişilebilirliği ve kullanılabilirliği konusundaki sorunların çözümüne yönelik bilgilendirmede bulundu.

Seminerde ayrıca Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu ve Web Erişilebilirlik Gurubu işbirliğiyle yayınlanan “10 Adımda Web Erişilebilirliği” web sayfası ve kılavuzu tanıtıldı.

Web erişilebilirliği konusundaki eğitim seminerlerimiz gönüllü konuşmacıların desteğiyle Türkiye genelinde devam edecektir.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Standı Faaliyetleri

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından Engelsiz Yaşam Fuarı’nda açılan standımız yoğun ilgi gördü. Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu standı bünyesinde Celal Bayar Üniversitesi, TBD İstanbul Şubesi, TİEV , Teknoloji Bilgilendirme Platformu ve İletişim Vakfı tanıtım faaliyetlerinde bulundu. Standımız bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlerimiz:

 

  • Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu faaliyetleri hakkında bilgiler verilmiştir.
  • İletişim Vakfı  işbirliğiyle “Engellilerin Bilişim Teknolojilerinden Beklentileri” konulu anket çalışması gerçekleştirilmiştir.
  • “10 Adımda Web Erişilebilirliği Kılavuzu” dağıtılmıştır.
  • Desteklediğimiz projeler arasında yer alan Gören Parmaklar Projesi ve Engelsiz TEKNOKAMP projeleri tanıtılmıştır.
  • Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu sekretaryalığını yürüten Celal Bayar Üniversitesi tanıtılmıştır.