Manisa Valiliği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü düzenlenen “Kırkağaç Engelsiz Bilişim Günü” etkinliği 6 Kasım 2013 tarihinde CBÜ Kırkağaç Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirildi. Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu’nun organizasyonunu yaptığı etkinlik Manisa Valiliği, Celal Bayar Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü ve Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirildi.
Etkinliğe Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali ÇELİK, Kırkağaç Belediye Başkanı Yaşar İsmail GEDÜZ, Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu Okul Müdürü Doç. Nurullah Sinan KÖKSAL, Savcı Kenan YİĞİT, İlçe Emniyet Müdürü Mithat UYSAL, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan TURGUT, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Osman SÖNMEZ, Soma İş-Kur Müdürü Yavuz ALTAY, İlyaslar Belediye Başkanı Osman ÇELİKEL, CHP İlçe Başkanı Özcan KAÇAR ve CHP İlçe Yöneticileri, Kızılay İlçe yöneticileri, Manisa Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Gülnur TÜREN, engelli dernek temsilcileri, CBÜ Kırkağaç MYO akademik ve idari personeliyle öğrencilerden oluşan geniş bir katılım oldu.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali ÇELİK “BM Engelli Hakları Sözleşmesinde; “Taraf Devletler, engellilerin bağımsız yaşamalarının ve toplumun tüm alanlarına tam katılımının sağlanmasını ve engellilerin diğerleriyle eşit bir şekilde fiziksel çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojisi ve sistemi dahil bilgiye ve iletişime, hem kırsal hem de kentsel bölgelerde halka açık olan veya halka sunulan diğer tesislere ve hizmetlere erişiminin sağlanması için uygun tedbirleri almalıdır. Bu tedbirler erişime yönelik engellerin tespitini ve ortadan kaldırılmasını da içermelidir” denilmektedir. Bu kapsamda en önemli unsurlardan birisi de hiç şüphesiz ki internet ve bilişim teknolojileridir. Bilgisayar teknolojileri ve internet, günümüz insanının, bilgi ve iletişim ihtiyaçlarına, daha kolay, daha hızlı ve daha ekonomik çözümler bulmasını sağlamaktadır. Bu imkanlardan engelli kişilerin de yararlanabilmesi ve bilişimle engellerin kaldırılması için verilen hizmetlerde bazı düzenlemeler yapılması, yeni bilişim teknolojileri geliştirilmesi ve yaygınlaşması gerekmektedir. Bizde Celal Bayar Üniversitesi olarak Türkiye genelinde başlattığımız engelsiz bilişim çalışmalarını bu yönde yürütüyoruz.” diye konuştu.
Oturum başkanlığını Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Mustafa Özhan KALAÇ’ın yaptığı oturuma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Murat AKOĞLU, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Reşat PALAZ ve Manisa Engelliler Dayanışma Platformu Başkanı Öznur KARAAĞAÇ konuşmacı olarak katılmıştır.
Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Mustafa Özhan KALAÇ konuşmasında “Neden Engelsiz Bilişim” sunumu ile platformun amacını, bu güne kadar yaptığı çalışmaları anlatarak engellileri sosyal hayata kazandırmak için bilişim alanında yapılabileceklere dikkat çekerek, düzenlenmiş olan sempozyum ve çalıştaylarda alınan kararlar hakkında dinleyicilere önemli bilgiler verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Murat AKOĞLU, bakanlık hakkında bilgi verdikten sonra Bilgi ve iletişim hizmetleri ile teknolojiden engellilerin herkes gibi eşit fırsatlarda yararlanması ve toplumsal hizmetlerden daha iyi bir şekilde faydalanabilmeleri için farklı engel gruplarına yönelik projeler gerçekleştirmek üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında imzalanan “Engelsiz Bilişim Projeleri İşbirliği Protokolü” hakkında bilgiler verdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Reşat PALAZ konuşmasında il genelinde özel eğitim alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Manisa Engelliler Dayanışma Platformu Başkanı Öznur KARAAĞAÇ, engelliler açısından bilişim öneminden bahsederek dinleyicilere bu alanda çalışan engelli bireylerden örnekler vererek konuya dikkat çektikten sonra, Türkiye’deki Başarılı Engelsiz Bilişim Uygulamaları ve bu uygulamaların tanıtım videoları ile sunumu gerçekleştirildi.
Engelsiz Bilişim Oturumundan sonra Turkcell Global’den Burçin YURDAGÜL tarafından Turkcell YGA- Hayal Ortağım projesi ve Turkcell’in engellilere yönelik faaliyetleri hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi.
Oturumlar sonunda konuşmacılara teşekkür belgeleri Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali ÇELİK tarafından verildi. Ayrıca Belediye Başkanı Yaşar İsmail GEDÜZ, Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu Okul Müdürü Doç. Dr. Nurullah Sinan KÖKSAL tarafından da konuşmacılara Kırkağaç’a özel çeşitli hediyeler verildi.
Kırkağaç Engelsiz Bilişim Günü etkinliğine ev sahipliği yapan CBÜ Kırkağaç MYO Müdürü Nurullah Sinan KÖKSAL’a, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu adına Savcı Kenan YİĞİT tarafından teşekkür belgesi verildi.
Kırkağaç Engelsiz Bilişim Günü etkinliği organizasyonunda gönüllü görev alan ve özveriyle çalışan öğrencilere CBÜ Kırkağaç MYO Müdürü Nurullah Sinan KÖKSAL tarafından teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler verildi.
Etkinlik Tüm Resimleri (Facebook Albümü)















