6-9 Aralık 2012 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Engelsiz Yaşam Fuarı kapsamında, sekretaryasını Celal Bayar Üniversitesi’nin yaptığı Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonuyla “Erişilebilirlik Günleri” etkinliği gerçekleştirildi.
Celal Bayar Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi (Engelsiz Bilgi Merkezi) , Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi, Beyazay Derneği, Dünya Engelliler Birliği, Engelsiz Erişim Derneği, Beyid Bilişim, Braille Teknik ve MBA Organizasyon işbirliğiyle gerçekleştirilen bu etkinlik kapsamında: 6-7 Aralık 2012 tarihlerinde panel ve seminerler düzenlendi. Eş zamanlı olarak Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu standında Celal Bayar Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi, Engelsiz Erişim Derneği ve TBD İstanbul Şubesi ortak yer alarak tanıtım ve anket çalışması gerçekleştirdi.
Erişilebilirlik günleri gerçekleştirilen uzman kişilerin katıldığı “Erişilebilirlik Toplantısı” ile sona ermiştir. Bu toplantıda erişilebilirlik konusunda 2013 yılı için bir yol haritası belirlenmiştir. Toplantı sonucunda katılımcılar şu hususlarda ortak görüş bildirmişlerdir:
- Türkiye’de, bilişim teknolojileri ve hizmetlerine erişilebilirlik konusunda iyi yönde çabalar olmakla birlikte, halen ciddi sorunlar bulunmaktadır. Başta kamu kurumlarının olmak üzere birçok web sayfası hala erişilebilir değildir. Web erişilebilirliğinin yanı sıra son yıllarda kamu kurumlarına engelli kadrolarının alınışındaki artışta dikkate alınarak, mevcut teknoloji ve yazılımların erişilebilirlik ve kullanılabilirlik açısından yeniden gözden geçirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu sorunların çözümü için kurumlar arası işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve ortak çalışmalar yapılması gerekmektedir.
- Erişilebilirlik konusunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından 2013 yılı içerisinde şu yönde çalışmalar yapılmasına karar verilmiştir;
- Devlet kurumlarının çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla, mevcut yasal düzenlemelerin incelenerek detaylı bir rapor hazırlanması ve kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşılması.
- Büyük şehirlerden başlamak üzere Türkiye genelinde “Web Erişilebilirlik Eğitim Seminerleri” düzenlenmesi.
- Gerek yayında olan 10 Adımda Web Erişilebilirliği Sayfası ile gerekse hazırlanacak olan örnek erişilebilir web sayfası ve broşürler ile bilgilendirici faaliyetlerde bulunmak ve farkındalığı artırmak.
- Konunun çözümüne katkı sağlaması amacıyla yüksek öğrenimde bilgisayar alanındaki lisans ve önlisans programlarında ders müfredatlarına “Erişilebilirlik” konusunun alınabilmesi için gerekli görüşmeleri gerçekleştirmek.
Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Adına
Mustafa Özhan KALAÇ